Čisti filteri – štedljiva vožnja

Filteri za ulje, gorivo i vazduh potrošni su materijal i zahtevaju često menjanje kako ne bi oštetili vitalne delove motora. Dešava se da zbog zaprljanih filtera vozilo ne može da startuje ili se samo zaustavi usred vožnje.

Valja napomenuti i da filteri vazduha značajno utiču na potrošnju goriva. Preporučuje se da filtere za vazduh, gorivo i ulje zamenite na svakih 10. 000 pređenih kilometara. Uzimajući u obzir i to da su naši putevi puni prašine i prljavštine, pravovremena zamena filtera vazduha je od izuzetnog značaja.

Filter ulja dosta utiče na vek trajanja motora, a posebno treba obratiti pažnju i zameniti filter kada se prelazi sa sintetičkog na mineralno ulje i obrnuto.

Zamenu svih vrsta filtera najbolje je da odradi stručno lice, kako zbog tehničkog, tako i zbog ekološkog aspekta. Vozači koji sami menjaju filtere, često ih ne ostavljaju na mestima predviđenim za reciklažu, već filteri završe u dvorištima i rekama. Zna se da jedan litar ulja zagadi oko milion litara vode u rekama.

Kako filteri za gorivo služe da uklone nečistoću iz goriva i olakšaju pravilan rad motora i doprinose uštedi potrošnje, neophodno je menjati ih na vreme. Zbog neredovnog menjanja motor automobila, takođe, može da zakaže.

Pre velikih vrućina treba proveriti klima uređaje i očistiti ih od bakterija. Nije na odmet zameniti i filter na sistemu za grejanje i hlađenje kabine vozila za koji mnogi pogrešno misle da je isto što i filter klime.

Naime, vazduh ulazi u klimu kroz filter kabine, dok klima uopšte nema filter. Preporuka je da se ovo radi u servisu uz proveru freona i čišćenje klime od bakterija.